Nowodworek dla Przyszłości –  tydzień wegetariański

Witajcie w pierwszym tygodniu wyzwania! 

Zachęcamy wszystkich Nowodworczyków, abyśmy w tym tygodniu zrezygnowali z jedzenia mięsa bądź ograniczyli je na naszych talerzach. W kolejnych dniach dostarczymy Wam argumentów, które mamy nadzieję, przekonają Was, że w ten sposób możemy zaopiekować się Naszą Planetą.  

 

Czy obszary rolne wykorzystywane są optymalnie? 

71% ziemi rolnej w Unii Europejskiej wykorzystuje się na produkcję paszy dla zwierząt i ich wypasanie. Tymczasem z 0,4 ha można wyprodukować 112 kg wołowiny  lub 18 000 kg ziemniaków. W przypadku wołowiny to 260 tys. kcal – 130 dni jedzenia. W przypadku ziemniaków to 13,86 mln kcal, czyli prawie 19 lat jedzenia.  

Wzrost spożycia mięsa 

Według danych GUS z 2017 roku przeciętny Polak zjada 78,5 kg mięsa. Wzrost konsumpcji mięsa łączy się ze wzrostem dobrobytu w danych krajach. Tymczasem ONZ zaleca nie więcej niż 100 gramów mięsa dziennie dla zachowania zdrowia. Wiele badań potwierdza, że dobrze zbilansowana dieta roślinna jest wystarczająca dla człowieka, a mięsa nie trzeba spożywać. Wręcz przeciwnie, duże spożycie mięsa może powodować problemy zdrowotne.  

Wycinki lasów pod ziemie rolne 

Do wyprodukowania 1 kilograma mięsa potrzeba dużo więcej powierzchni rolnej, niż do wyprodukowania 1 kilograma żywności roślinnej. Rosnące zapotrzebowanie na mięso powoduje, że potrzeba coraz więcej powierzchni rolnych pod uprawę roślin na pasze dla zwierząt oraz do ich wypasania. 

Uważa się, że produkcja wołowiny jest głównym powodem karczowania lasów Amazonii. Brazylia przeznacza około 24-25 mln hektarów pod uprawę soi, która w około 80% przeznaczana jest na produkcję paszy. Produkcja wołowiny stała się główną gałęzią przemysłu w Brazylii. Jest nawet importowana przez Stany Zjednoczone, gdzie produkcja wołowiny też jest na wysokim poziomie W 2019 roku wycięto drzewa z powierzchni odpowiadającej wielkością Beligii 

Produkcja mięsa a emisja gazów cieplarnianych 

Produkcja mięsa jest odpowiedzialna za emisję 18% gazów cieplarnianych spowodowanych działaniem człowieka, to więcej niż emitują wszystkie środki transportu (statki, samochody, samoloty itp.).  

Emisję dwutlenku węgla (CO2), metanu i tlenku azotu powodują same zwierzęta, które hoduje się w miliardach sztuk. Każde z nich produkuje metan podczas procesów trawiennych i poprzez wytwarzanie dużej ilości odchodów. Do emisji gazów cieplarnianych przyczynia się również uprawa roślin na paszę i nawozów sztucznych. Do wyprodukowania 1 tony nawozu potrzeba nawet 1,5 tony ropy.  

Z drugiej strony pod uprawy wycina się lasy, które absorbują niekorzystny dwutlenek węgla. Jest to zatem podwójny efekt zwiększania emisji CO2. 

Jedzenie mięsa a zużycie wody 

Przemysł mięsny zużywa około 70% dostępnej wody pitnej. Dodatkowo zanieczyszcza ją nawozami, hormonami i zwierzęcymi odchodami. Tam, gdzie przemysł jest skoncentrowany, czyli zwierzęta hoduje się w dużej ilości na małej powierzchni, powstaje zbyt dużo odchodów w stosunku do potrzeb nawożenia ziemi. Wówczas odchody zamiast nawozić ziemię zanieczyszczają wody i emitują gazy cieplarniane  

Chów zwierząt odpowiedzialny jest za zanieczyszczanie wody pitnej w dużych ilościach związkami azotu i fosforu, pestycydami, antybiotykami i cynkiem.  

 

Produkcja mięsa zużywa wodę do: 

  • nawadniania upraw, z których później produkuje się paszę, 
  • pojenia zwierząt, 
  • czyszczenia i chłodzenia pomieszczeń, gdzie znajdują się zwierzęta (obory, kurniki), 
  • w procesie uboju (mycie, chłodzenie, pozbawianie piór), 
  • do garbowania skór, 
  • w przetwórstwie mięsnym. 

 

Do produkcji 1 kilograma: 

  • wołowiny zużywa się około 14,5 tys. litrów wody, 
  • wieprzowiny – ok. 5,6 tys. litrów wody, 
  • mięsa drobiowego – 4,33 tys. litrów wody, 
  • ziemniaków – 290 l wody! 

 

Czy drób jest bardziej eko? 

Fakty na temat wołowiny mogą brzmieć dość abstrakcyjnie w Polsce, ponieważ tu spożywa się ją w niewielkim stopniu, a ulubionymi rodzajami mięs Polaków jest wieprzowina i drób. W 2018 roku przeciętny Polak spożył 27 kg drobiu (głównie kurczak), 40 kg wieprzowiny i tylko 3 kg wołowiny.  

Do produkcji 1 kilograma [10]: 

  • wołowiny zużywa się około 14,5 tys. litrów wody 
  • wieprzowiny – ok. 5,6 tys. litrów wody 
  • mięsa drobiowego 4,33 tys. litrów wody 
  •  

Wyprodukowanie 1 kg mięsa [9]: 

  • wołowiny to 27 kg emisji CO2 
  • wieprzowiny to 12 kg emisji CO2 
  • drobiu to 7 kg emisji CO2 

 

Spożycie drobiu zużywa dużo mniej zasobów w porównaniu do kosztu produkcji wołowiny i ma najmniejszą emisję CO2 wśród mięs, ale to wciąż dużo więcej niż w przypadku produktów roślinnych. Także wybór kurczaka na obiad, zamiast wołowiny czy wieprzowiny, będzie nieco bardziej ekologicznym wyborem. 

Warto jednak pamiętać o jakości mięsa i warunkach w jakich jest produkowane. Przemysłowy chów zwierząt powoduje, że często zwierzęta przetrzymywane są w niehigienicznych warunkach, rozwijają się nieprawidłowo, chorują i odżywiane są sztucznymi mieszankami pasz. Wpływa to na jakość mięsa, a zatem i na jakość naszej diety. Jeżeli chcesz jeść mięso- szukaj takiego z ekologicznego chowu, gdzie zwierzęta przebywają w dobrych warunkach. 

Czy drób jest bardziej eko? 

W 2018 roku przeciętny Polak spożył 27 kg drobiu (głównie kurczak), 40 kg wieprzowiny i tylko 3 kg wołowiny.  

Do produkcji 1 kilograma: 

  • wołowiny zużywa się około 14,5 tys. litrów wody 
  • wieprzowiny – ok. 5,6 tys. litrów wody 
  • mięsa drobiowego 4,33 tys. litrów wody 
  •  

Wyprodukowanie 1 kg mięsa: 

  • wołowiny to 27 kg emisji CO2 
  • wieprzowiny to 12 kg emisji CO2 
  • drobiu to 7 kg emisji CO2 

 

Spożycie drobiu zużywa dużo mniej zasobów w porównaniu do kosztu produkcji wołowiny i ma najmniejszą emisję CO2 wśród mięs, ale to wciąż dużo więcej niż w przypadku produktów roślinnych. Także wybór kurczaka na obiad- zamiast wołowiny czy wieprzowiny- będzie nieco bardziej ekologicznym wyborem. 

Warto jednak pamiętać o jakości mięsa i warunkach w jakich jest produkowane. Przemysłowy chów zwierząt powoduje, że często zwierzęta przetrzymywane są w niehigienicznych warunkach, rozwijają się nieprawidłowo, chorują i odżywiane są sztucznymi mieszankami pasz. Wpływa to na jakość mięsa, a zatem i na jakość naszej diety. Jeżeli chcesz jeść mięso szukaj takiego z ekologicznego chowu, gdzie zwierzęta przebywają w dobrych warunkach. 

 

 

Źródło: 

- https://www.greenpeace.org/poland/raporty/924/wiekszosc-naszych-pol-sluzy-produkcji-paszy-raport-greenpeace-tuczenie-problemu/ 

- http://globalnepoludnie.pl/Przemyslowa-produkcja-miesa-a-glod 

- http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C32721%2Craport-wiekszy-dobrobyt-i-wieksza-konsumpcja-miesa-na-swiecie.html 

- https://rainforestpartnership.org/the-beef-industry-and-deforestation/ 

- https://firmymiesne.pl/artykul/spozycie-miesa-w-polsce-w-2018-r,6064 

- https://superdrob.pl/press/spozycie-miesa-w-polsce-dane/ 

- https://forsal.pl/artykuly/1409732,tempo-wycinki-lasow-deszczowych-na-swiecie-raport.html 

- https://subiektywnieofinansach.pl/bedzie-podatek-od-miesa-w-europie-zaczynaja-o-nim-dyskutowac-czy-miesozernosc-ludzi-rzeczywiscie-poglebia-katastrofe-klimatyczna/ 

- http://naszaziemia.pl/wiedza/woda-kropla-do-kropli/oszczedzajmy-wode-nie-marnujmy-wody/ 

- https://forsal.pl/artykuly/1390826,co-to-jest-syntetyczne-mieso-i-czy-bedziemy-je-jesc.html 

– https://www.woda.edu.pl/artykuly/woda_a_produkcja_miesa/ 

– https://www.focus.pl/artykul/prawdziwa-cena-miesa 

Zaczerpnięte z: 

– https://milvo.pl/zagrozenia-dla-srodowiska/jedzenie-miesa-a-srodowisko/?fbclid=IwAR3dS82hSRagtsKp4EQEUg7qNMY_XxaJEIIPAuz0RgTBOahFipeCqx5rIbE